Keskkonnasõbralikum tsement on nüüd turul saadaval

Komposiittsement on uus tsemendimark, mille Kunda Nordic Tsement tänavu kevadel turule tõi. Tegemist on põlevkivituhktsemendiga, mis on kliimasõbralikum, sest selle tootmisel tekib vähem süsihappegaasi.

Eestis on Kunda Nordic Tsement kasutanud põlevkivi tolmpõletuse tuhka tsemendi koostisosana edukalt aastakümneid. Uue tsemendimargi kasutuselevõtt on tingitud eelkõige tõsiasjast, et Eesti Energia vahetas tolmpõletuskatlad välja keevkivikatelde vastu ning keevkivikatelde tuhka ei oldud siiani tsemendi sidusainena kasutatud. Nüüd on keevkivikatelde tuhk tsemendi koostisosana sertifitseeritud ning uus tsement on tänavu aprillikuust turul saadaval.

„Meie eesmärk uue tsemendimargi puhul on tarnida tooteid, mis tagavad klientidele parima võimaliku lahenduse, ühtlasi soovime liikuda ka keskkonnasäästlikemate toodete poole, ilma et kannataks kvaliteet,“ sõnas Kunda Nordic Tsemendi müügidirektor Imre Leetma. „Narva Elektrijaamade keevkivikatla tuhk läheks muidu tuhaväljadele ladestamisele. Teiste tööstusharude tootmisjääkide kasutamine aitab meil säästa energiat ja tooret, mille tulemusel väheneb lõpptoote tsemendi süsinikujalajälg.“

Uue tsemendimargi laboratoorsete katsetega tegid mitmed Kunda Nordic Tsemendi kliendid algust juba tänavu jaanuarikuus. Nüüdseks on kvaliteedinäitajad paigas ja betoonitootjad on tsemendi hästi vastu võtnud.